De roggebollen hebben een rond model. Zij krijgen een aparte vorm, doordat het deeg na een ‘bolrijs’ rondom wordt ingesneden en daarna platgedrukt. Ook de bovenkant van de roggebol wordt van enkele insnijdingen voorzien.
Ook in de Zuidlaarder Bollen is rogge- en tarwebloem verwerkt. Daarbij is er een royale vulling van krenten en rozijnen met toevoeging van kaneel. Zuidlaarder Bollen hebben een grote reputatie. Zij werden vooral gebakken voor de bekende Zuidlaarder paardenmarkt, die ieder jaar wordt gehouden op de derde dinsdag van oktober.
Op de ovenvloer gebakken brood waarin rogge- en tarwebloem is verwerkt. Na het opmaken van het deeg wordt het door de bakker ‘ingesneden’. Het langwerpige model vloerbrood krijgt daardoor een gestreepte bovenkant.
In Drenthe at men vroeger hoofdzakelijk roggebrood. Echter in de grotere dorpen bakten de bakkers voor de notabelen (de notaris, de dominee of pastoor) op zon- en feestdagen galletjes. Drievlechtjes, gebakken van wittebrooddeeg.
J. Kroesen h/o 'De Mikke'
Parallelweg 82
7782PJ
De Krim
Tel: 0524-571890
Mob: 06 54650616
Mail: jkroesen@stoepje.nl
Web: https://demikke.jimdofree.com/
Web: http://www.natuurlijkenheerlijk.nl/
KvK 04040375
Dinsdag |
Nieuwleusen Elburg Genemuiden |
Tabakslaan 't Schootsveld Havenplein |
08:00-13:00 08:00-13:00 13:00-17:00 |
Woensdag |
Harkstede Havelte |
Hoofdweg Piet Soerplein |
08:00-17:00 07:30-12:30 |
Donderdag |
Groningen Beyem Leek |
Stoepemaheerd Den Dam |
08:00-13:00 13:30-17:00 |
Vrijdag |
Smilde Rolde Vlagtwedde |
Beurtschip Grote Brink Marktplein |
08:00-12:00 13:00-17:00 12:30-17:00 |
Zaterdag |
Harderwijk Drachten |
Klooster Raadhuisplein |
09:00-13:30 08:30-12:30 |